Dlaczego wyposażenie restauracji powinno być najwyższej jakości

Ze względu na to, że coraz więcej czasu spędzamy w pracy, a coraz mniej w kuchni, wzrasta zapotrzebowanie na rozwój usług gastronomicznych i takie też lokale coraz chętniej odwiedzamy podczas przerw na lunch czy obiad. Nawet jeżeli decydujemy się na przyrządzanie posiłków w zaciszu domowym, zwykle ograniczamy się do drobnych dań lub odgrzewania półproduktów i gotowych potraw. Dlatego też większy nacisk kładzie się na takie elementy, jak wyposażenie restauracji, które powinno być nastawione na możliwość przygotowywania posiłków maksymalnie zbliżonych do kuchni domowej z jednoczesnym zachowaniem sprawności w ich wydawaniu i zwiększoną obsługą konsumentów. Wyposażenie restauracji, bez względu na to czy mowa jest o czajniku, patelni czy wielkogabarytowym piecu konwekcyjno-parowym, musi dodatkowo spełniać niezwykle surowe normy higieny i możliwości stosowana ich w lokalu gastronomicznym. Każde tego typu urządzenie musi być bowiem nie tylko funkcjonalne, ale i bezpieczne dla samych pracowników. Dlatego też projektanci opracowujący ich formę dbają, aby ich montaż był łatwy a obsługa prosta i wygodna ? każdy sprzęt musi mieć łagodne zakończenia, które chroniłoby skórę personelu przed skaleczeniami, a także wszystkie pozostałe zabezpieczenia w postaci powoli zamykających się drzwi, ochrony przed oparzeniami czy pozostałymi zagrożeniami, które mogą stanowić w kontakcie z człowiekiem.

Nie ma także znaczenia czy sprzęt stanowi wyposażenie restauracji czy jakiegokolwiek innego, mniejszego lokalu gastronomicznego. Każde miejsce, w którym serwowane są posiłki przeznaczone do powszechnego spożycia, znajduje się pod stałą kontrolą sanepidu. Dlatego też wszystkie maszyny ? zarówno te duże, jak i te małe, muszą posiadać jak najlepszy stan techniczny i być utrzymany w należytej czystości. Stan sanitarny i sprawność techniczna są podstawowymi wyznacznikami w produkcji tego typu akcesoriów i oprzyrządowania. W każdej restauracji najważniejszy ? zaraz obok urządzeń do obróbki cieplnej ? jest sprzęt chłodzący. Wszystkie półprodukty i surowa żywność muszą być przecież przechowywane w odpowiednich warunkach, czyli w lodówkach i zamrażarkach. Oczywiście nie mogą to być urządzenia, które znajdują się w przestrzeniach naszych domowych kuchni, ale specjalnie przygotowane do umiejscawiania ich w lokalach gastronomicznych. Dlatego też takie wyposażenie restauracji, jak chociażby komory chłodnicze, posiadają znacznie większą pojemność, więcej półek i przegród do przechowywania i selekcjonowania żywności, modułową budowę, która umożliwia wielokrotne składanie i rozkładanie komory, ściśle według potrzeb. Dodatkowo zewnętrzne powierzchnie takich urządzeń pokryte są wysokoodpornym i bezpiecznym dla żywności poliestrem, drzwi wyposażone są w zewnętrzne klamki z zamkami i wewnętrzne klamki bezpieczeństwa, ościeżnice ze stali nierdzewnej, a podłogi wykonane są ze sklejki okrętowej, które pokrywane są antypoślizgową warstwą żywicy z włókna szklanego. Ze względu na konieczność regularnego czyszczenia takich urządzeń, wyposażenie restauracji musi posiadać albo ruchome elementy, które łatwo wyjąć i wyczyścić, albo na tyle nieskomplikowaną konstrukcję, która umożliwi swobodne utrzymanie jej w należytej higienie. Z tego też powodu wiele tego typu urządzeń posiada między innymi wyjmowane półki z wytrzymałego poliwęglanu, które posiadają najwyższe certyfikaty jakości pozwalające na mycie ich w przemysłowych zmywarkach. Mile widziane są zawsze dodatkowe funkcje ułatwiające obsługę maszyn oraz zwiększające ich możliwości, dlatego większość sprzętu gastronomicznego wyposażona jest w elektroniczne sterowniki, które dbają o automatyczne oszranianie, wyświetlanie temperatury czy regularnego jej zapisywania, a także niezwykle cenne alarmy, które informują personel o zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperaturze panującej we wnętrzu komory chłodniczej czy lodówki do przechowywania próbek żywności.

Równie ważne, jak wyposażenie restauracji służące do utrzymywania półproduktów w należytej temperaturze, są te maszyny i meble, które pomagają w przygotowywaniu potraw. Oczywiście w małej gastronomii zdecydowanie wystarczy niewielki piec lub nawet prosta kuchenka mikrofalowa, jednak w restauracjach, stołówkach czy jadalniach konieczne jest przygotowywanie dań bezpośrednio przed ich podaniem ? każdy z konsumentów zamawia w końcu inną pozycję z menu i oczekuje, że będzie ona świeża, smaczna i w miarę sprawnie podana. Nie może być więc mowy o odgrzewaniu wcześniej przygotowanych porcji i w profesjonalnych kuchniach podstawowym urządzeniem jest kuchenka o zwiększonych możliwościach, piekarnik i piec konwekcyjno-parowy. Jest to wyposażenie niemal tak samo ważne, jak porządny serwis obiadowy czy komplet sztućców. Danie, które będzie nieświeże, niestarannie przygotowane czy niedogotowane nie będzie spakowało odbiorcy nawet wtedy, kiedy będzie podana na najpiękniejszym talerzu i w lokalu o najstaranniej dopasowanych dodatkach.

O najwyższej klasie lokalu gastronomicznego nie świadczy bowiem tylko wyposażenie restauracji, architektura wnętrza czy sympatyczna obsługa, ale to, co stanowi sedno całego miejsca ? smaczne i dobrze doprawione posiłki.