Wyposażenie dla gastronomii

Zaopatrując swoje restauracje, bary czy kawiarnie w odpowiednie wyposażenie dla gastronomii nie powinno się zapominać o tym, że nie tylko powinno być one wykonane z najlepszej jakości tworzyw, ale i być zaprojektowane z godnie z podstawowymi zasadami ergonomii. Ergonomia czyli dyscyplina naukowa zajmująca się przystosowaniem urządzeń do psychofizycznych możliwości człowieka, zapewnia sprzętom i całej przestrzeni miejsca pracy nie tylko doskonałe zorganizowanie, ale i łatwość poruszania się całego personelu zatrudnionego w lokalu.

 

Założenia ergonomii pozwalają zharmonizować układ pomiędzy człowiekiem, maszyną oraz warunkami otoczenia, dzięki czemu nakład pracy oraz koszt biologiczny zmniejsza się i staje tym samym bardziej efektywny. Jako nauka interdyscyplinarna łączy w całość dorobek takich nauk, jak psychologia, socjologia, fizjologia, medycyna, budowa maszyn czy materiałoznawstwo. Konstruowane w takie sposób wyposażenie dla gastronomii jest więc bardziej przyjazne personelowi oraz łatwiejsze w obsłudze, dzięki czemu można je swobodnie ustawiać i dostosowywać bezpośrednio do warunków i możliwości fizycznych pracowników. Dzięki temu kucharz, bez względu na to czy jest leworęczny czy praworęczny, może sięgać po potrzebne naczynia i akcesoria niemal nie ruszając się ze swojego stanowiska pracy. Szafki umieszczone są nie tylko na wysokości jego wzroku, ale i w zasięgu ręki, w szufladach znajdują się segregatory porządkujące wszystkie potrzebne sprzęty, a stoły czy blaty można dowolnie podwyższać czy obniżać. 

Oczywiście wyposażenie do gastronomii to nie tylko piece konwekcyjno-parowe, zmywarki, chłodziarki czy wielkogabarytowe maszyny, ale i drobniejsze akcesoria – garnki czy patelnie, które także są projektowane tak, aby ich ergonomiczność zapewniała stuprocentowy komfort pracy. Dzięki temu patelnie, naczynia, sztućce i garnki łatwiej utrzymać we właściwej higienie, co jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego lokalu. Warto bowiem pamiętać, że to właśnie kuchnia jest najczęstszym miejscem, które jest poddawane kontroli inspektoratów sanitarnych.