Moda na gotowanie

 

Popularność programów kulinarnych, którymi regularnie jesteśmy bombardowani z każdego kanału sprawiła, że coraz więcej osób zaczęło bawić się w mniej lub bardziej profesjonalne kuchenne działania. Telewizyjne poradniki pokazujące jak banalne jest zarządzanie własną restauracją, zaopatrywanie się w wyposażenie do gastronomii oraz elementy dekoracji wnętrz sprawiło, że ludzie masowo zaczęli marzyć o tym, aby stać się właścicielami własnych lokali. Gotujące gwiazdy kina i muzyki, politycy przygotowujący swoje wypieki w programach śniadaniowych oraz poradniki mające za zadanie uprzystępnić przeciętnym obywatelom wielki świat profesjonalnych kuchni - im bardziej wyrafinowane potrawy tym lepiej, dlatego też obecnie roi się od „znawców” światowych potraw, którzy zapraszają swoich przyjaciół i krewnych na wieczory kulinarne. Moda na gotowanie doprowadziła do sytuacji, kiedy za zaopatrywanie się w wyposażenie dla gastronomii wzięły się osoby, które ani nie posiadają pomysłu na swój lokal, ani talentów organizatorskich.

Uśmiechy na twarzach uczestników programów tv wcale nie oznaczają, że tworzenie własnej restauracji jest czystą przyjemnością. Schody rozpoczynają się już na pierwszym etapie, który obejmuje pozyskiwanie środków finansowych oraz dziesiątek zezwoleń niezbędnych do rozpoczęcia działalności gospodarczej. Zanim bowiem zacznie się tworzyć własne menu, które będzie zawierało doskonale przyrządzone potrawy cieszące podniebienia wiernych klientów, trzeba wybrać lokal w odpowiednim miejscu, zapłacić za jego zakup lub wynajem oraz dostosować go tak, aby spełniał wszystkie wytyczne inspektoratu sanitarnego oraz lokalu gastronomicznego, który miałby serwować dania na szeroką skalę. Każdy, kto zdecydował się na zawodowe związanie się z branżą gastronomiczną doskonale wie, jak dużo nakładu pracy, energii i pieniędzy wymaga tego typu przedsięwzięcie.

Miesiące nieprzespanych nocy, kompletowanie dokumentów, personelu, sprawdzanie, które wyposażenie do gastronomii byłoby najlepsze oraz ile pieniędzy trzeba będzie zainwestować zanim lokal zacznie zarabiać na siebie – wszystko to sprawia, że aby zostać gwiazdą branży, trzeba mieć przede wszystkim dużo zdrowia, intuicji i – jeżeli nie przede wszystkim – szczęścia.